Ученият Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология и медицина за

...
Ученият Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология и медицина за
Коментари Харесай

Сванте Паябо е новият нобелист за медицина

Ученият Сванте Паабо завоюва Нобеловата награда за физиология и медицина за 2022 година за своите открития за геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция. Това заяви органът, присъждащ премията.
Прочетете още
„ Той беше изумен, остана без думи. Много е благополучен “, сподели Томас Перлман, секретар на Нобеловия комитет по физиология и медицина, който се обадил на Паабо, с цел да му заяви новината.

Най-престижният приз в научния свят се присъжда от Нобеловата асамблея в Каролинския институт и е на стойност 10 милиона шведски крони (900 357 долара). 

Миналата година премията за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, трансформирайки физическото влияние в нервни импулси. 

Предишни спечелили в тази област включват поредност от известни откриватели, по-специално Александър Флеминг, който показа премията от 1945 година за откриването на пеницилина, и Робърт Кох, който завоюва още през 1905 година за своите проучвания на туберкулозата.

Създадени по волята на шведския откривател на динамита и богат предприемач Алфред Нобел, премиите за достижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 година, макар че премията за стопанска система е по-късно допълнение и официално не се присъжда от асамблеята.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР